Tuesday 4 December 2012

PUDING KARAMEL MAT AYAT

Bahan-bahan :

Untuk gula hangus:-

1 cawan gula pasir

1 cawan air panas

 
Untuk Puding

4 biji telur

1 tin susu cair

2 sudu besar esen vanila

2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad

 

Cara Membuatnya :

1.     Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga              sebati.

2.     Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga        sebati.

3.     Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.

4.     Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan       adunan puding.

5.     Kukus 20 minit hingga masak.

 

 

KEK GULA HANGUS


Bahan-bahannya

 
10 biji telur

400g/2 cawan gula pasir

2 cawan air panas

2 cawan tepung gandum

2 camb bikarbonat

125g buttercup

1 tin kecil susu pekat

1 camt esen vanila

 

Cara-caranya

 
1. Goreng gula dengan api yang perlahan sehingga perang dan berbuih.

2. Tambahkan air panas sedikit-sedikit hingga habis sambil kacau perlahan (hati-hati dengan wap panas)    

3. Tambahkan buttercup dan kacau perlahan sehingga cair.

4. Tutup api biarkan sehingga agak suam.

5. Dalam bekas lain pukul telur sehingga kembang kemudian masukkan susu pekat dan kacau rata.

6. Masukkan pula tepung yang telah di ayak bersama bikarbonat sedikit demi
sedikit ke dalam bancuhan telur dan kacau rata.

7. Masukkan vanila, gula hangus tadi dan kacau rata.

8. Tuang ke dalam loyang yang telah di sapu majerine dan bakar.